Terug naar huis « Over schijn, slijm en…   » Mixed feelings

zaterdag 10 augustus 2002 - 13:55
Vluchten kan niet meer

Misschien herkent u dit: u woont in een stad, misschien in een dorp, maar u beschouwt zichzelf als tamelijk geciviliseerd en beschaafd. Uw wijk is schoon, rustig en bescheiden, en getuigt van goede smaak. En als de wijk dat al niet is bent u tenminste die ene uitzondering. Hoe dan ook: u en uw naaste omgeving vormen een veilig eilandje van welopgevoed zijn, en u bent zo goed mogelijk afgesloten van alles wat daarbuiten ligt. Het plebs.

Er is één smet temidden van deze reinheid, en dat is Het Dorp. Het Dorp kan een nabijgelegen durp zijn, of het kan die ene wijk zijn die zichzelf beschouwt als autonoom, maar dan weer net niet zo autonoom dat ze niet vinden dat hun cultuur dient te worden uitgedragen.

De wijk of het durp is alles wat lelijk is, alles wat wansmaak is; daar zijn alle leggings, scootertjes en felroze mouwloze shirtjes verenigd. Moeders met geblondeerd haar die door de C1000 krijsen: Maaikel hou nah godvedommuh op met dat gezeik nei je krèg geen snoep je hep net ès gehat!
Het Dorp heeft een winkelcentrum; met een Zeeman en een nagelstudio en een Aldi en een snackbar en een dierenwinkel en wel vijftig boetiekjes die allemaal dezelfde lelijkheid verkopen. En in het midden van het winkelcentrum is een plein, en op dat plein zijn Activiteiten. Festivals van de Boerenharmonievereniging.

Je wilt het allemaal zo graag ontwijken. Je wilt het niet zien, maar je moet wel; want je moet toch ook wel eens naar de daar zo misplaatste kantoorboekhandel. En de Dorpelingen blijven ook niet op hun eigen territorium; ze verspreiden zich, tot ver over hun eigen grenzen en veel, veel te dicht binnen de jouwe.

Gelukkig is er internet. Op internet ben je veilig, want internet is een ver-van-hun-bed-show. Internet is met knopjes en ieeeee-meel, op internet ken je viese plaatjes kijke maar dat vindt moeder de vrouw niet goed, dus internet komt er toch niet in. Ja, op internet kan je vluchten.

Dat dacht u. U bent nergens veilig meer.
Op een ochtend, gewoon op een zaterdag als de wereld mooi lijkt, ontdek je het onafwendbare, het verschrikkelijke, de gruwel der gruwelen. Het Dorp heeft een eigen startpagina. En Het Winkelcentrum heeft een eigen site, met eigen domein, en bijna elke winkel heeft een eigen homepeetsj.


Oh no! Ik durf nu niet te kijken of Dukenburg (Nijmegen) ook on-line is....
Mocht iemand het antwoord weten: indien 'ja' dan niks zeggen!
Marti (URL) - 10 augustus 2002 - 14:02

Peenbuikers en de Tabacotiek! Hier gaat een wereld voor mij open hoor.
carin - 10 augustus 2002 - 16:56

Ik verslik me in mijn thee, zó geshockeerd ben ik!
Blauw Oog (URL) - 11 augustus 2002 - 09:39

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.