Terug naar huis « Super Markt   » Even goede vrienden

zaterdag 22 januari 2005 - 12:44
Streken

‘Herdenkingstocht Ali el B. vredig verlopen’, aldus de Volkskrant.

Goed. Heel fijn. En zullen we nu dan weer even normaal doen?

Sowieso ben ik fel tegen stille tochten, maar dat is meer om dat ik die, meer dan wat ook, beschouw als 'Amrikaanse toestanden'. Massaal, overemotioneel, onecht. Smakeloos, bijna vunzig in het exhibitionistische karakter.
Zou mijn on-aanstaande een oranje armbandje hebben gedragen, met een penning 'ik heb weleens meegelopen in een stille tocht', dan had ik hem al ver vr de Senseo afgekeurd.

Maar kom op zeg. Laten we de dingen wel even in proportie zien.
We hebben het hier niet over een brute moord. We hebben het ook niet over een onschuldige volksheld.
Waarmee ik niet zeg dat hij het heeft verdiend om doodgereden te worden, maar een auto-ongeluk is geen reden om iemand meteen te gaan vereren, of als martelaar te behandelen.

Alternatief scenario:
Meneer el B. berooft Mevrouw Auto (heeft ze eigenlijk een naam of een initiaal?) van haar tasje, rent de straat op en wordt in zijn vlucht prompt geschept door een voorbijrazende auto.
De scheppende automobilist schrikt zich kapot en rijdt door; dagen later wordt hij opgespoord en alsnog vastgezet. Terecht: doorrijden na een ongeluk is strafbaar, het feit dat hij volgens ooggetuigen te snel reed en het rode stoplicht negeerde doet zijn zaak geen goed. Maar gaan we nu ook een stille tocht voor Ali houden?

Ik was er niet bij. Maar van wat ik ervan begrijp was wat de mevrouw in kwestie heeft gedaan, feitelijk het gemotoriseerde equivalent van wild in het rond slaan. Wat ik me kan voorstellen, na een tasjesroof. Ik zou me ook kapotschrikken, en ofwel hard wegrennen, ofwel in paniek en drift een mep uitdelen.
De dame zal ongetijfeld vreemde elkaar tegensprekende nachtmerries hebben, waarin zij zich bedreigd en aangevallen voelt en waarin ze zichzelf als moordenares ziet.
Het was knap dom van haar, om zich zo totaal niet te realiseren wat de gevolgen van meppen en wegrennen met een auto kunnen hebben. Het is beslist strafbaar. Maar: doodslag, zoals meestal uitspraken bij auto-ongelukken met fatale afloop zijn. Geen moord. En het maakt Ali el B niet meteen een beter mens of een 'kwajongen'.


Discussie: http://hiram.nl/ipsedixit/artikel/623/be..
Hiram (URL) - 22 januari 2005 - 13:50

goed verwoord Puck
chris - 22 januari 2005 - 15:26

Kijk, vroeger werd er gestaakt. En soms werd dat gesponsord door de vakbond, en soms niet. Dan heette het een wilde staking. Zoiets krijgen we nu ook met stille tochten. Bekende sponsors en voorgangers zijn Cohen (J.) en Verdonk (R.). Maar soms sponsorren ze niet. Is daarmee een nieuw fenomeen ontstaan, de wilde stille tocht?
mighty (URL) - 22 januari 2005 - 17:54

Wat!? Een auto-ongeluk geen reden tot verering?! Ik vind dat Pasen voortaan moet vallen op 24 maart, de dag dat Henk opstond uit de dood! En dan meteen maar Kerstmis op 25 mei, als we toch lekker bezig zijn.
henk (URL) - 22 januari 2005 - 21:53

Zij heet Germaine C. en hij, ach, beroepsrisico van een draaideurcrimineel noemen ze dat toch? Goed weekend!
C'est Lavi (URL) - 23 januari 2005 - 00:23

Een Herdenkingstocht voor een tasjesdief?

- zucht -
Michel () (URL) - 23 januari 2005 - 15:11

Ik ben zo blij dat toen mijn opa overreden werd, 14 jaar geleden, er nog geen stille tochten, herdenkingsbordjes of bloemenzeeen in de mode waren....
Eveline (URL) - 23 januari 2005 - 23:31

  
Persoonlijke info onthouden?

Om commentspam te voorkomen vragen we je om antwoord te geven op de 'silly question'
 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.